Sushi er ikke bare sund og lækker spise, det er også traditionsrigt mad,
der er blevet nydt i sydøstasien i mere end 2000 år.
Selv om sushi i dag anses som et udpræget japansk fænomen, har det faktisk sin oprindelse i Kina. Den første Registrerede omtale af sushi kommer fra et
kinesisk leksikon fra det 2. århundrede, og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før køleskabe og frysere, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af kød og fisk.
I det 2. århundredes Kina blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris.
når risen gærer, producerer den mælkesyrebakterier.
Mælkesyrebakterierne æder simpelhen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk.
Denne type sushi kaldes nare-sushi, og er den ældste kendte form for sushi.
I det 8. århundrede blev sushi introduceret i Japan. Japanerne foretrak
At spise ris sammen med fisken, og den kinesiske udgave af sushi
udviklede sig Japan til, hvad man dengang kaldte seisei-sushi.
Senere endnu, udviklede seisei-sushi sig til såkaldt haya-sushi, hvor risen
ikke længere blev brugt i bevaringsøjemed.
I Stedet blev det blandet med eddike og tilberedt med en kombination af friske grønsager og tørrede fødevarer. Denne form for sushi spises den dag i dag, og mange Japanske landsbyer producerer varianter ved hjælp af lokaleråvarer
og opskrifter, der er blevet overleveret i hundreder af år.
Sushi i moderne form.
I det 19. århundrede, da Tokyo stadig blev kaldt Edo, blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede frisk fanget fisk, der var pakket fint
ind med tang fra bugten. Denne type blev kaldt edomae-sushi. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest poupulære sushi type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi som vi kender dem i dag. Sushien kom til Danmark i 1990erne.